30 éves az Eurorisk - jubileumi interjú Papp Lajos ügyvezetővel

30 éves az EuroriskAz Eurorisk megalakulásának 30. évfordulója alkalmából tettünk fel pár kérdést, hisz rengeteg emlék, élmény és tapasztalat született ez alatt a 3 évtized alatt.

Kezdjük talán a legelején. Miként született meg az Eurorisk és mik történtek a kezdeti években?

Az Eurorisk-et a hajdani Euroleasing tulajdonosai találták ki. Az anyacéggel aztán több mint 20 év után elváltak az útjaink, de az akkori tulajdonosok ma is velünk vannak. Pár szó az akkori környezetről: Abban az évben vált ketté Csehszlovákia. Ausztriában még schilling-gel, Németországban márkával, Olaszországban lírával fizettünk. A biztosítókat tekintve a mai Allianz neve Hungária, az Uniqa-é Colonia, a Generali-é pedig Providencia volt. Az induláskor a finanszírozott gépjárművek casco biztosításait kötötte meg az Eurorisk, de ez hamarosan kiegészült a kötelező gépjármű felelősség-biztosításokkal. Nem sokat váratott magára az egyéb vagyonbiztosítások kezelése is, de igazából nagyon gyorsan kialakult a teljes biztosítási portfólió kezelés az Eurorisk-ben, ahogy az igények sorra jelentkeztek.

Milyen főbb mérföldkövek vagy sorsfordító események voltak a cég életében? Mikre emlékszik vissza a legjobb emlékekkel?

A kezdeti időszak a sikerekről szólt, piacvezető alkuszként évről évre kiemelkedően sikerült teljesíteni, az új feladatokat szinte mindig kitűnően sikerült megoldani. Másfél évtizedig az MKB Bankcsoportnak is tagjai voltunk. 2010-ben létrehoztuk a kárrendezéssel, kárszakértéssel foglalkozó leányvállalatot, a Claim Controll-t. 2016-ban egy másik projektbe is belevágtunk. Megkeresett minket egy életbiztosítás-közvetítéssel foglalkozó fiatal csapat, a Grantis (mai nevén Grantis Hungary Zrt.) és miután szimpatikus volt, amit mutattak, egymás kezébe csaptunk, és közös céget alapítottunk.

A kezdeti alapelveket és célokat mennyire sikerült tartani a cég mindennapjaiban, voltak-e nagyobb kitérők vagy kanyarok, esetleg teljes áttervezések?

Az Eurorisk útján, mint minden hosszú utazáson, előfordultak lejtők és emelkedők, kanyarok, simább és göröngyösebb útszakaszok. Az ezredfordulón a szektor piacvezetői voltunk, aztán pár év múlva egy kicsit megtépázott minket a 2008-as pénzügyi válság, és az azt követő egy-két év. A cég erejét mutatja, hogy még ekkor, a krízis mélypontján sem volt veszteséges egyszer sem az Eurorisk. Így hát, 30 nyereséges év áll mögöttünk, és az alkuszcégek ragsorában azért az első 10-ben most is benne vagyunk, ahogy mindig is benne voltunk. 

Hogyan alakult az elmúlt 30 évben a munkavállalók, a partnerek és az ügyfelek száma? Mennyire formálta ez a vállalkozást, a cég fejlődésének útját?

Ezen az utazáson igen sokan kísértek el minket. Az Eurorisk munkavállalói mezét csaknem 200-an viselték 30 év alatt. Voltak, akik csak rövid ideig tartottak velünk, mások hosszabban. Rendkívül büszkék lehetünk arra, hogy 24 olyan kollégánk van, akik már több, mint 15 éve vannak velünk úton: és ebből 8-an több, mint 25 éve. Az alkuszi hálózatban is igen sokan megfordultak az évtizedek alatt. Természeténél fogva ez egy kicsivel lazább szövetség, mint a munkaviszony, de mi itt is mindig kollégaként tekintettünk mindenkire. A mai, mintegy 120 fős hálózat pedig éppen úgy mutatja a törzsgárda jegyeit, mint az alkalmazottak.

Milyen lehetőségeket és jövőképet lát az Eurorisk és a biztosítási alkuszi szakma előtt? Hová tart most a cég, és mi a következő 30 éves terv?

A biztosítási szektort is rendkívül sok külső hatás éri. A változások mérhetetlen ütemben sorjáznak, legyen szó a technológiai és a gazdasági változásokról, vagy az európai, valamint a hazai jogalkotásból eredő új szabályokról. Ezek mind-mind új feladatok elé állítják a szakma szereplőit. Aki képes megfelelően és kellőképpen gyorsan reagálni, továbbra is sikeres lehet, mi ezt célozzuk.

Emellett bizonyos kérdésekben fontos a biztosítási szakma összefogása is, számos probléma megoldása nem működik másképp, ilyen pl. a szakma elöregedése, sajnos kevés a fiatal a szektorban. Ezt csak úgy lehet orvosolni, ha a szakmánkat vonzóvá tesszük a fiatalok számára.

Az Eurorisk mindig is sokat tett az alkuszi szakma építéséért, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségében folyamatosan és aktívan szerepet vállalva. Jómagam több mint 10 évig elnökként vezettem a szövetséget, majd egy 6 éves ciklust követően 2023-tól jelenleg újra ezt a pozíciót töltöm be.

Ha újdonságot keresünk, nem kell messzire mennünk, a következő év márciusában először lesz lakásbiztosítási kampány. Az eddigi információk azt erősítik, hogy csak a szakma minden szereplőjével egyeztetett és kialakított folyamatok szolgálják az ügyfelek és ezáltal a szakma érdekeit is.

A céljaink között szerepel a folyamatosan változó kommunikációs igényekhez még jobban alkalmazkodó szervezet és folyamatok kialakítása. Az új ügyfelek megtalálása és a meglévők megtartása azon is múlik, hogyan, mennyire érthetően és milyen gyorsan juttatjuk el az információkat hozzájuk.

 

Nagyon köszönjük az interjút és kívánjuk, hogy a következő kerek évfordulót is együtt ünnepelhesse a Csapat!



Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.03.21
PoweredBy: SK Trend Kft