5 tipp, hogyan készüljünk fel a havas hegyvidéki utazásra

Mindig köss utasbiztosítást!Egy téli túra biztonságos, sikeres lebonyolítása számtalan apró részleten múlik. A megfelelő felkészülés mellett a felszerelések kiválasztása, a tájékozódás, az információgyűjtés, a biztosítás, valamint az energiapótlás is kiemelt fontosságú. Az alábbiakban – a teljesség igénye nélkül – összeszedtük, mikre figyelj, ha havas hegyvidéki utazást tervezel.

Első lépés: gyűjts információt!

Magas hegyeken nagyon gyorsan változnak az időjárási körülmények, váratlanul is gyorsan rosszra fordulhat az idő, ezért mindig érdemes a legrosszabbra felkészülni. Első lépésben tájékozódj a várható időjárásról, a helyszínről, ahová utazol! Keresd meg a túraútvonal leírását, gyűjtsd ki a GPS-koordinátákat, szerezz be offline térképet és egy iránytűt! Tájékozódhatsz az adott területen működő menedékházaknál, hegyimentő szolgálatoknál is.

Ne egyedül vágj neki!

Ha nem vagy gyakorlott túrázó, ne vállalj túlságosan megerőltető kirándulást, és ne térj le a turistaútról!  Nem tanácsos egyedül nekivágnod a havas útnak, ha azonban mégis emellett döntenél, mindenképpen oszd meg valakivel a túratervedet, külföldi hegyi kalandozás esetén pedig érdemes a lavinahelyzetről is tájékozódni.

Fontos, hogy megfelelő ruházatot és felszerelést válassz. Mivel a havas hegyekben nehéz hozzájutni élelemhez és innivalóhoz, célszerű csomagolnod az útra. A hátizsákodban legyen zsebkés, fejlámpa, síp, gyújtóeszköz, elsősegély alapcsomag, okostelefon töltő (power bank).

A kiegészítő biztosítások fontossága

Minden túrázó rémálma, hogy külföldön éri valamilyen baleset vagy betegség. Éppen ezért nem érdemes elindulni biztosítás nélkül. Ne feledd ellenőrizni, hogy utazási biztosításod fedez-e minden olyan kockázatot, amely egy hegyi túrázás során felmerülhet, egyúttal ügyelj a kiegészítő biztosításokra (pl. mentőhelikopter vagy hegyimentő szolgáltatások). Amennyiben hegymászás, sziklamászás, via ferrata, síelés, snowboard-ozás a célod, mindenképpen köss extrém sportokra is érvényes balesetbiztosítást!

Mit tehetsz akkor, ha megkötötted a biztosítást, kiutaztál külföldre, és valamilyen baleset ér?

Orvosi költségek, mentés és hazaszállítás – ezekkel kapcsolatban merülhetnek fel a legnagyobb összegű kiadások. Külföldön történt baleset esetén, ha utólag kell elszámolni a biztosítóval, akkor bizonyítanod kell, hogy megtörtént a baleset, valamint, hogy pontosan mekkora összeget kellett költened az orvosi/kórházi ellátásra. A kárbejelentéshez és a biztosításhoz tehát szükség lesz a hivatalos orvosi igazolásra, a rendőrségi és baleseti jegyzőkönyvre, számlákra az orvosi kezelésről és a gyógyszervásárlásokról. Belföldi utazásokra vonatkozóan is érdemes utasbiztosítást kötni, mert a biztosító ennek keretében is tud pl. mentőszállítást szervezni, közlekedési baleset esetén az autót hazaszállítani, a megrongálódott poggyászt kifizetni.

Útlemondási biztosítás

Az útlemondási biztosítás vagy más néven sztornóbiztosítás akkor segít, ha valamilyen váratlan esemény miatt nem tudsz elutazni, vagy már úton vagy, de idő előtt haza kell térned. Jellemzően elfogadható útlemondási indokok: megbetegedés, kórházi kezelés, haláleset a közvetlen családban, jelentős vagyoni kár (tűz-, elemi kár, betörés vagy rablás miatt), váratlanul megszűnő munkaviszony.

Téli túrádat megelőzően használd bátran utasbiztosítási kalkulátorunkat, válassz a biztosítók termékei közül, és fordulj hozzánk bizalommal! Segítünk kiválasztani a tervezett utazásodat legjobban kiszolgáló utasbiztosítási csomagot és a kiegészítő szolgáltatásokat.

https://www.eurorisk.hu/calculation/utas-biztositas



Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.03.21
PoweredBy: SK Trend Kft