Köthetünk-e lakásbiztosítást több biztosítónál?

Legnagyobb értékedre feltétlenül köss biztosítást!2024. február 22., csütörtök

Biztosításaiddal kapcsolatban találkozhattál már a többszörös biztosítás fogalmával. Van értelme több lakásbiztosítást is érvényben tartani? Érvényes lehet egyáltalán mindegyik? Hogyan kell eljárni kárbejelentés esetén, és számíthatsz-e magasabb kártérítésre, ha több biztosításod van egy lakásra?

 

Mit jelent a többszörös lakásbiztosítás?

A többszörös biztosítás során ugyanazt a „dolgot” több különböző biztosítás is fedezi. Ilyen eset például, amikor az otthonodra két azonos vagy azonosnak gondolt fedezettel rendelkező lakásbiztosítást kötsz. A később kötött biztosítási szerződés a közhiedelemmel ellentétben nem minősül semmisnek. Minden megkötött biztosítási szerződés érvényes, és az ügyfél szabadon választhatja meg hogy kár esetén mely biztosító, illetve biztosítók kártérítését igényli.

 

A káron gazdagodni nem lehet!

A vagyonbiztosításokkal kapcsolatban az általános alapelv a Polgári törvénykönyv rendelkezése szerint, hogy „tilos a káron való gazdagodás”, vagyis a károsult nem kaphat annál nagyobb összegű kártérítést, mint amennyit a vagyontárgy ért, mielőtt a baj megtörtént. Ebből következik, hogy hiába fedezi több biztosítás is ugyanazt a kárt, a teljes kifizetett összeg nem haladhatja meg a kár tényleges értékét.

Ha például társasházi lakásban élsz, és az egyik biztosítónál csak a lakásra, míg a másiknál csak a lakásban lévő ingóságokra kötsz biztosítást, akkor mindkét biztosítótól számíthatsz kártérítésre. Ugyanebbe a kategóriába tartozik az is, ha társasházban laksz, és a társasház, tehát az épület rendelkezik biztosítással (amely a lakásokra is kiterjed), de te külön az ingóságaidra és az ingatlanodra is kötsz biztosítást. A korlát csak annyi, hogy az összes kártérítés nem haladhatja meg a tényleges kárt.

Lássunk egy példát! Adott egy társasházi lakás, ami a társasházi biztosításban 20 millió Ft-ra van biztosítva. Ezt az értéket a lakás tulajdonosa kevésnek gondolja, ezért saját lakásbiztosítást is köt 20 millió Ft-os összegre egy másik biztosítónál. Tegyük fel, hogy egy épülettűz után 36 millió Ft a lakás újjáépítési költsége. Ebben az esetben így rendezhetnék a biztosítók a kárt:

  • a társasházi biztosítás kifizeti a teljes biztosítási összeget, 20 millió Ft-ot,

  • a „saját” lakásbiztosítás pedig a helyreállítási költség és a társasházi biztosítás térítésének különbségét, vagyis 16 millió Ft-ot.

 

Hogyan zajlik a kárbejelentés?

Amennyiben több lakásbiztosításod is van, csak tőled függ, hogy melyik szerződés terhére jelented be a kárt – akár mindegyik biztosítódnak is bejelentheted. Tudnod kell azonban, hogy a kárrendezés során egyebek mellett nyilatkoznod kell a többszörös biztosításról is, ugyanis ekkor a biztosítók megosztják egymás között a kárösszeget. Az a biztosító, amelyhez a kárigényt benyújtod, az adott biztosításban szereplő biztosítási összegig köteles teljesíteni. Ennek a biztosítónak azonban jogában áll a többi biztosítóval szemben arányos megtérítési igényt érvényesíteni. Emiatt ilyenkor célszerű annak a biztosítónak bejelenteni a kárt, amely az adott káreseményre magasabb kártérítést nyújt, így nem kell két biztosítóval kapcsolatot tartani és rövidíthető az ügyintézési idő.

Még egyszer: hiába van több azonos fedezettel rendelkező biztosításod, ugyanazt a kárösszeget fogod megkapni, mintha azt egyetlen, megfelelően megkötött szerződés terhére jelentetted volna be. Azaz, csak a költségeidet és a kapcsolódó teendőket növeli meg, ha több ugyanolyan tartalmú szerződéssel rendelkezel. Mivel anyagi előny nem származhat a két vagy több biztosításból, ezért nem javasolt párhuzamosan többet életben tartani – hiszen a díjat mindkettőre külön be kell fizetni.

Praktikusabb, ha egy lakásbiztosítási szerződésed van, az az egy viszont az aktuális biztosítási összegeket tartalmazza és minden olyan kiegészítő fedezettel rendelkezik, amire szükséged van. Ha lakásbiztosítást kötsz, érdemes alaposan utánanézni a lehetőségeknek, ugyanis az egyes ajánlatok között árban és szolgáltatásban is jelentős különbségek lehetnek.

 

Online biztosítás kalkulátorunk segít megtalálni a legjobb konstrukciókat, használd bátran!

https://www.eurorisk.hu/calculation/lakas-biztositas



Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.03.21
PoweredBy: SK Trend Kft